Bezlepková dieta
PRAKTICKÉ RADY
Přísné dodržování bezlepkové diety je dosud jedinou dostupnou léčbou, která odstraňuje příčinu onemocnění.
Dlouhodobá předpověď je u celiakie velmi dobrá, ale jen při celoživotním dodržování bezlepkové diety.
Růst a vývoj dětí při bezlepkové dietě probíhá normálně. U dospělých se upravuje při bezlepkové dietě v dostatečné míře činnost tenkého střeva a ustupují mnohé projevy choroby.
Bezlepková dieta je základní podmínkou úspěšné léčby celiakie, a to jak u batolat, dětí předškolního a školního věku, tak i u dospívajících a dospělých, včetně seniorů.
Lepek, který je pro celiaky nepřístupný se nachází v těchto obilninách:
- pšenice
- špalda
- žito
- žitovec
- ječmen
- oves
Základem bezlepkové diety jsou tedy potraviny bez lepku:
- obilniny a pseudoobilniny bez lepku: rýže, jáhly, kukuřice, pohanka, amarant, které nutričně nahradí obilniny s lepkem
- luštěniny všeho druhu
- brambory bez dalších přídavků a přísad
- čerstvá zelenina
- čerstvé ovoce
- čistá masa výseková, z drůbeže, zvěřiny a ryb
- čerstvé mléko a neupravené mléčné výrobky
- vejce
V domácnosti
Připravujeme pokrmy pouze a výhradně z bezlepkových potravin. Zda je potravina bezlepková, se dozvíme na etiketách výrobků, zpravidla jsou takovéto výrobky označené symbolem - viz. obrázek nahoře
V zahraničí nebo při nákupu zahraničních výrobků je třebavybírat bezlepkové potraviny rovněž označené přeškrtnutým klasem, nebo je třeba hledat na obalu slovní označení:
- GLUTEN-FREE (anglicky)
- GLUTENFREI (německy)
- SANS GLUTEN (francouzsky)
Pro přípravu bezlepkových pokrmů používáme pouze vyhrazené nádobí a náčiní (prkénka, hrnce, mísy, formu do pekárny na chleba, plechy a formy na pečivo) a nepoužívat je posléze k přípravě běžných pokrmů.
Ve veřejném stravování
Konzumujeme pouze pokrmy bezlepkové, které jsou jako bezlepkové výrazně deklarovány. Pokud nejsou takové pokrmy dostupné, raději se konzumaci vyhneme.
ZDROJ: z knihy Celiakie 2008