Bezlepková dieta

 

PRAKTICKÉ RADY

Přísné dodržování bezlepkové diety je dosud jedinou dostupnou léčbou, která odstraňuje příčinu onemocnění.
Dlouhodobá předpověď je u celiakie velmi dobrá, ale jen při celoživotním dodržování bezlepkové diety.
Růst a vývoj dětí při bezlepkové dietě probíhá normálně. U dospělých se upravuje při bezlepkové dietě v dostatečné míře činnost tenkého střeva a ustupují mnohé projevy choroby.
Bezlepková dieta je základní podmínkou úspěšné léčby celiakie, a to jak u batolat, dětí předškolního a školního věku, tak i u dospívajících a dospělých, včetně seniorů.

Lepek, který je pro celiaky nepřístupný se nachází v těchto obilninách:

  • pšenice
  • špalda
  • žito
  • žitovec
  • ječmen
  • oves

Základem bezlepkové diety jsou tedy potraviny bez lepku:

  • obilniny a pseudoobilniny bez lepku: rýže, jáhly, kukuřice, pohanka, amarant, které nutričně nahradí obilniny s lepkem
  • luštěniny všeho druhu
  • brambory bez dalších přídavků a přísad
  • čerstvá zelenina
  • čerstvé ovoce
  • čistá masa výseková, z drůbeže, zvěřiny a ryb
  • čerstvé mléko a neupravené mléčné výrobky
  • vejce

V domácnosti
Připravujeme pokrmy pouze a výhradně z bezlepkových potravin. Zda je potravina bezlepková, se dozvíme na etiketách výrobků, zpravidla jsou takovéto výrobky označené symbolem - viz. obrázek nahoře
V zahraničí nebo při nákupu zahraničních výrobků je třebavybírat bezlepkové potraviny rovněž označené přeškrtnutým klasem, nebo je třeba hledat na obalu slovní označení:

  • GLUTEN-FREE (anglicky)
  • GLUTENFREI (německy)
  • SANS GLUTEN (francouzsky)

Pro přípravu bezlepkových pokrmů používáme pouze vyhrazené nádobí a náčiní (prkénka, hrnce, mísy, formu do pekárny na chleba, plechy a formy na pečivo) a nepoužívat je posléze k přípravě běžných pokrmů.

Ve veřejném stravování
Konzumujeme pouze pokrmy bezlepkové, které jsou jako bezlepkové výrazně deklarovány. Pokud nejsou takové pokrmy dostupné, raději se konzumaci vyhneme.

ZDROJ: z knihy Celiakie 2008