Housky

13.06.2016 10:00

INGREDIENCE:

  • 30 g čerstvého droždí
  • 25 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • cca 250 ml vlažného mléka
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 žloutek (na potření housek)
  • hrubá sůl, kmín, semínka na posypání

POSTUP:
Z droždí, špetky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Pak z něj, zbávající mouky, mléka (přidáváme postupně), cukru, másla, vejce a soli vypracujeme lehké, vláčné těsto, které necháme kynout asi 1 - 1,5 hodiny.
Troubu předehřejeme na 200°C. Vykynuté těsto zpracujeme a vytvarujeme do houstiček např. ze tří pramenů. Vytvarované těsto naskládáme na plech vyložený pečícím papírem s rozestupy, necháme ho ještě chvíli nakynout, potřeme žloutkem. Posypeme hrubou solí, kmínem případně semínky.

Plech vložíme do trouby a po třech minutách snížíme teplotu na 170°C a pečeme dozlatova.

Zdroj receptu: kniha Apetit Slané pečení